Informatiesessie voor het district commissariaat van Nickerie

Het vergroten van het bewustzijn van belangrijke stakeholders over de negatieve impact van "business as usual" in vergelijking met milieuverantwoordelijke ambachtelijke en kleinschalige mijnbouw (ASGM) is cruciaal voor het EMSAGS-project. Op 26 september 2024 vond er een informatiesessie plaats voor het commissariaat van Nickerie. Tijdens deze sessie werden de deelnemers geïnformeerd over het EMSAGS Project. Wat de doelen zijn en welke stappen de overheid onderneemt om het milieubeheer van mijnbouw in Suriname te verbeteren, met name kleinschalige goudwinning, die de grootste veroorzaker is van ontbossing in het land en bijdraagt aan het verlies van biodiversiteit (door aantasting van de habitat en vervuiling), klimaatverandering (door ontbossing) en niet-duurzaam land-, water- en bosbeheer.

Naast de informatiesessie werden op diezelfde dag een aantal katoenen boodschappentassen overhandigd aan de districtscommissaris, Senrita Gobardhan. Zij benadrukt het belang van het verminderen van plasticgebruik, dat aanzienlijk bijdraagt aan milieuvervuiling. De commissaris moedigt de gemeenschap regelmatig aan om plasticgebruik te beperken en een schoon district te behouden. Om het goede voorbeeld te geven, heeft de commissaris besloten over te stappen op katoenen boodschappentassen. Dit initiatief sluit niet alleen aan bij haar toewijding aan duurzaamheid, maar fungeert ook als een tastbare herinnering voor de inwoners om milieuvriendelijke praktijken toe te passen. Door het gebruik van deze herbruikbare tassen te promoten, wil de commissaris de gemeenschap inspireren om actie te ondernemen tegen plasticafval en bij te dragen aan een schonere, gezondere omgeving voor iedereen. In samenwerking met het EMSAGS Project zijn verschillende katoenen boodschappentassen ontwikkeld. Deze tassen zijn ontworpen als duurzaam alternatief voor eenmalige plastic tassen en stimuleren milieuvriendelijke winkelgewoonten binnen de gemeenschap.

 

"Improving Environmental Management in the Mining Sector of Suriname, with Emphasis on Artisanal and Small-Scale Gold Mining (ASGM)" - EMSAGS Project
Our Partners