Sociale dienstverlening via het het Mijnbouwopleidings- en Uitbreidingscentrum (MTEC): Agroforestry training voor landbouwers van Brownsweg in het district Brokopondo

De landbouwers van Brownsweg die meedoen aan het agroforestry project van CELOS hebben hun derde trainingssessie gehad op donderdag 25 juli 2024. De landbouwers hebben voor aanvang van de sessie, een presentatie gehad over het EMSAGS project. Tijdens deze presentatie werden zij geïnformeerd over het EMSAGS project, wat wordt beoogt met dit project en wat de link is met het agroforestry project dat CELOS uitvoert. Na de presentatie over het EMSAGS project, ging men over tot de agroforestry trainingssessies. In totaal hebben 17 landbouwers deelgenomen aan de training.

 

Citaten van landbouwers die de sessie bijwoonden

Mevr. A. Zeegelaar, 40 jaar oud uit het dorp Nieuw Ganze, Brownsweg “Ik vond de sessies leerzaam.  Ik ben geïnformeerd over het EMSAGS project. Het is goed dat ze milieuverantwoorde mijnbouw technieken gaan promoten onder de kleinschalige goudzoekers en ook bestaande bestaansmiddelen stimuleren zoals landbouw. Ik heb geleerd om op een andere manier aan landbouw te doen, die beter is voor de natuur. Ik vind het MTEC gebouw een heel goede faciliteit om training te volgen, het is echt een training center. Je kan zaken beter zien op de TV bij het vertonen van beelden en video’s, vergeleken met een muur die vaak gebruikt wordt om te projecteren” .

 

Mevr. E. Finisie, 51 jaar oud uit het dorp Kadjoe, Brownsweg “Ik vond de sessies goed. De presentatie over het EMSAGS project was heel goed en ik ben blij dat zo’n project wordt uitgevoerd. Ze denken niet alleen aan de kleinschalige goudzoekers, maar ook aan andere groepen zoals landbouwers. Tijdens de trainingen van CELOS heb ik vele zaken geleerd, zoals hoe op een moderne manier te gaan planten, plant vermeerderingstechnieken met betrekking tot bepaalde gewassen zoals banaan, tayerblad etc, hoe mest te gebruiken en welke type mest. Verder heb ik geleerd dat ik niet elk jaar een nieuwe kostgrond hoef open te kappen, maar dezelfde kostgrond gebruiken om weer te planten. Agroforestry is iets nieuws voor mij, maar ik ga de uitdaging aan om nieuwe dingen te leren. Training volgen in het MTEC gebouw, geeft mij het gevoel dat ik echt in een training center ben, vanwege al de faciliteiten van dit gebouw. We groeien en onze kennis neemt toe.”

"Improving Environmental Management in the Mining Sector of Suriname, with Emphasis on Artisanal and Small-Scale Gold Mining (ASGM)" - EMSAGS Project
Our Partners